torstai 8. joulukuuta 2016

Luukku 8: 6 tapaa tehdä hyvää joulun alla

Luukussa viisi puhuin mainoksista. Siellä otin esille myös Joulupata-keräyksen, joka herätti minussa halun auttaa lähimmäisiä näin joulun alla. Aloinkin pohtia, mitkä olisivat helppoja tapoja tehdä hyvää ja levittää joulumieltä. Osa keksimistäni asioista ovat toki toimivia myös muuhun aikaan vuodesta. Monet näistä ovat luultavasti sellaisia, jotka kaikki jo tietävät, mutta kertaushan ei ole koskaan pahitteeksi.


1. Lahjoita keräykseen.
Jouluna on menossa aina kaikenlaisia keräyksiä. On Jouluapua, Joulupataa, Joulupuuta.. Niistä on varmasti melko helppo löytää itselleen paras tapa auttaa, mikäli aikaa ei ole äärettömyyksiin ja rahaa on sen verran, että siitä voi jakaa. Jouluapuun ja Joulupataan saattaa toki riittää myös hyvin pieni panostus tai omien vanhojen, siistien vaatteiden lahjoittaminen. Äitini muistaakseni keräsi joku vuosi siskojensa kanssa paketin Jouluapuun, jonne minäkin luovutin jonkun jo pieneksi käyneen hupparini. Joulupuu on vähän erilainen lahjoituskohde, sillä niiden kautta kerätään joululahjoja nimenomaan lapsille ja nuorille. Tarkoitus on, että puusta otetaan pakettikortti, jonka mukaan lahja ostetaan. Linkit tosiaan vievät Jouluavun, Joulupadan ja Turun Joulupuun Facebook-sivuille.

2. Ánna aineettomia tai eettisiä lahjoja.
Aineettomat lahjat voivat joskus tuntua tylsältä ajatukselta. Mitä se kaveri sitten saa? Aineettomat lahjat ovat kuitenkin hyvä vaihtoehto, varsinkin, jos lahjan saaja on esimerkiksi ympäristötietoinen. Aineettomat lahjat kun eivät kuluta luontoa. Aineettomista lahjoista hyötyvät usein jotkut muut. Voit ostaa esimerkiksi koulutarvikkeita Afrikan lapsille tai lahjoittaa rahat luonnonsuojeluun.

Aineettomille lahjoille hyvä vaihtoehto ovat eettiset lahjat. Niiden alkuperä on tutkittu ja todettu, että tuotteet ovat reilusti ja eettisesti tuotettuja. Näistä tosin usein joutuu maksamaan hieman kovemman summan kuin ketjuliikkeissä, mutta tuotosta suuremman osan pitäisikin mennä työntekijöille eikä välistävetäjille.

3. Lähetä joulukortti yksinäiselle.
Monet tahot, kuten Taika-lehti ja SPR:n Ystäväpalvelu keräävät vuosittain käsintehtyjä joulukortteja lähetettäväksi yksinäisille vanhuksille. Tämän vuoden keräykset ovat jo menneet (minä unohdan joka vuosi!!), ja näiden kanssa kannattaakin olla ajoissa, koska monesti korttien pitää olla perillä jo lokakuun puolella. Ideana tosiaan on lähettää joulukortti joulutervehdyksellä sellaisen ihmisen iloksi, joka muuten ei ehkä kortteja saa.

4. Tarjoa apua lähimmäiselle.
Tämä menee jo hyvin yksinkertaisen avun puolelle, mutta lisään tähän listaan kuitenkin. Joulun alla kaikki ovat usein kiireisiä ja stressaantuneita. Joulumieltä ja pientä arjen helpotusta voi levittää tarjoutumalla esimerkiksi pesemään jonkun ikkunat tai lattiat. Toki voit tarjoutua myös leivonta- tai kaupankäyntiavuksi. Minä ainakin mielelläni jättäisin joulun alla kaupassa käymisen muiden huoleksi. Ryntäilevät ihmiset, holtittomasti heiluvat kärryt, huutavat vauvat ja jaloissa pyörivät lapset saavat aina hermoni kiristymään ja keskittymiseni herpaantumaan. Äiti on onneksi aivan yhtä huono näissä asioissa, niin kaupassa on oikein mukavaa kahdestaan. Toisaalta, kai sitä aina välillä kannattaa mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

5. Laita linnuille lintulaudalle siemeniä tai talipalloja.
Tämä on yksi suosikeistani. Eläimiäkin saa ajatella joulun alla ja laittaa pihapiirin pikkulinnuille siemeniä tai talipalloja ruuanhankintaa helpottamaan. Tässä on kuitenkin tärkeä muistaa, että ruokintaa jatkaa koko talven.

6. Käy tekemässä vapaaehtoistyötä.
Joulun alla ja muutenkin on varmasti aina vapaaehtoistyöntekijöistä pulaa. Itse olen suunnitellut ensi vuonna kyseleväni, josko jossakin tarvittaisiin apua eläinten hoitamisessa. Vapaaehtoistyöstä tai paikoista, joissa sitä voi tehdä, minulla ei hirveästi ole tietoa ja olettaisin, että ne vaihtelevat aika paljon asuinalueesta riippuen, joten suosittelen Googlea, mikäli vaihtoehdot mietityttävät.


Miten te teette hyvää tai autatte lähimmäisiänne?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti