tiistai 6. joulukuuta 2016

Luukku 6: #munkotimaa

Joulukuun kuudes päivä vuonna 2016. Se tarkoittaa sitä, että on Suomen 99. itsenäisyyspäivä. Tänään nostetaan siniristilippu salkoon ja lauletaan Maamme-laulu. Tänään presidenttiparin kutsuvieraat pukeutuvat parhaimpiinsa, astelevat Linnan juhliin, kättelevät presidenttiparia ja juhlivat koko illan. Ja ehkä yönkin. Tänään sankarihaudoille sytytetään kynttilöitä ja pidetään jumalanpalveluksia keskellä viikkoa. Tänään Yleisradio näyttää Tuntemattoman sotilaan ja ne, jotka eivät pääse juhlimaan, kattavat herkkuja olohuoneen pöydälle ja katselevat koko päivän televisiota, koska Tuntemattoman jälkeen on hieno seurata Linnan juhlien pukuloistoa. Tänään sytytetään kaksi kynttilää ikkunalaudalle. Tänään on Suomen syntymäpäivä.

Demi-lehden nettisivuilla puhuttiin #munkotimaa-haasteesta, joka on ilmeisesti kehitetty ihan vain Demiä varten. Kyseessä on oikeastaan Instagram-kampanja, mutta koska sain siitä ajatuksen tämän päivän luukkuun, koin hyväksi linkittää sen teille.

Suomi tarkoittaa minulle...
´
...rauhaa. Suomessa ei käydä sotaa. Täällä uskaltaa kävellä pimeälläkin ulkona. Täällä on melko vähän rikollisuutta ja väkivaltaa.

...koulutusta. Suomen koulutustaso on yksi maailman parhaista. Meillä on paljon korkeasti koulutettuja ja peruskoulujärjestelmä on Pisa-tulosten laskusta huolimatta edelleen maailman parhaimmistoa.

...kylmää kesää. Juhannuksena on lähes yhtä kylmä kuin jouluna. Se vain täytyy kestää.

...liukasta talvea. Tulee pakkanen ja lumi. Tulee plus-asteet. Tulee vesi. Tulee pakkanen ja jää. Koettakaa olla kaatumatta.

...tasa-arvoa. Suomessa on pienet tuloerot, yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, sekä hyvinvointivaltion takaama toimeentulo. Kaikkien elämä ei ole yhtä helppoa, ja täällä on ihmisiä, joiden täytyy taistella joka päivä elämänsä eteen, mutta Suomessa on kuitenkin aika hyvä tilanne.

...kaunista luontoa. Järviä. Metsiä. Tuntureita. Kettuja. Pöllöjä. Aurinko ja kuu.

...pidättyviä ihmisiä. Bussissa toisten viereen istuminen on inhottavaa. Toisen koskeminen on kamalaa. Vieraille ei haluta puhua. Suomalaiset ovat kuin Lumikki ja seitsemän kääpiötä -elokuvan Jörö: ärhäköitä ja rakastettavia.

...vaatimattomuutta. Suomessa ketään ei kehuta turhasta. Omista onnistumisista ei välttämättä juuri iloita. Ollaan varovaisia ja vaatimattomia. Itsestä ei haluta tehdä numeroa. Vaatimattomuus on kuitenkin kaunista.

...itsenäisyyttä. Suomi on itsenäinen valtio, joka päättää itse omista asioistaan. Mutta itsenäisyys merkitsee täällä myös ihmisille vapautta olla oma itsensä ja vapautta tehdä elämästään itsensä näköinen. Se tarkoittaa naisille mahdollisuutta olla muutakin kuin miehen omaisuutta. Se tarkoittaa sitä, että me saamme olla oman onnemme seppiä.

...kotia. Haluan matkustaa ja joskus ehkä asuakin hetken ulkomailla, mutta Suomea ei minusta tule ikinä saamaan pois. Suomi merkitsee minulle kaikkea sitä hyvää, jonka olen elämässäni saanut, mitä joillain ihmisillä ei ole. Koti, perhe, hyvinvointi, koulutus, onnellisuus. Suomi on maailman paras maa ja mun kotimaa.


Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!






2 kommenttia:

  1. Ihania asioita olet mielestäni listannut Suomesta ja suomalaisuudesta, yhdyn kyllä niin moneen! Vaikka välillä tuntuukin ettei täällä mikään toimi, niin kyllä kun maailmalla reissaa ja esimerkiksi miehen kotimaassa on käynyt, niin kylläpä vain palatessa tajuaa miten hyvin täällä asiat ovat ja miten turhasta sitä purnataankaan. Itsenäisyyspäivänä meillä on ollut tapana lähteä joulutorille ostoksille, johon täällä juuri valmistaudunkin ja illalla sitten syödä hyvää ruokaa ja lyöttäytyä kotisohvalle katsomaan Linnan juhlien pukuloistoa. Ihanaa itsenäisyyspäivää sinulle Hanna! :)

    http://bottleoflove.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ihanaa, että ajatukset osuivat yksiin. Suomi on kyllä hyvä paikka asua. :) Teilläpä on kiva itsenäisyyspäiväperinne! Mulle ei ole oikeastaan ikinä muodostunut muuta kuin että Linnan juhlia tulee katseltua ainakin sivusilmällä. :)

      Poista