perjantai 2. joulukuuta 2016

Luukku 2: Parhaat suomenkieliset joululaulut

Joululaulut tuovat joulumielen ihan eri tavalla kuin esimerkiksi koristeet. Joululauluissa on aina jotakin lämmintä ja ihanaa. Ne saavat olla surullisia tai iloisia, mutta jos ne luovat oikeanlaista tunnelmaa, pidän niistä melko varmasti. Tai no niin, olen oikeasti aika tarkka siitä, millaisesta musiikista pidän. Haluan, että laulajat pysyvät vireessä, sanoja ei venytetä typeristä kohdista ja muuta vastaavaa. Monet vanhojen iskelmätähtien kappaleet jäävät juuri tämän takia kuuntelematta.

Mutta jos nyt puhutaan lempijoululauluistani, niin päätin jakaa listan (ainakin) kahteen osaan. Tähän ensimmäiseen osaan kerään vain suomenkielisiä kipaleita. Vaikka kuuntelen mielelläni myös vieraskielistä musiikkia, on Suomessa paljon hyviä laulajia ja varsinkin juuri joululauluista löytyy paljon kauniita versioita. Tässä siis listaa tämän hetkisistä suosikkikappaleistani. Kaikkia en voi listata, koska niitä on aivan liikaa. Ja jos nyt ollaan rehellisiä, niin voi hyvin olla, että siihen listaan tulisi huomattavasti enemmän Suvi Teräsniskaa.



Isoäidin soittorasia oli ykai lempijoululauluistani jo silloin, kun olin lapsi. En muista kuulleeni kovin montaa muuta versiota siitä kuin tämä. Tätä kuunnellessani ajattelen edelleen aina mummia. Tämä kappale ei kuitenkaan tuo mieleen surullisia tai haikeita muistoja, vaan oikeastaan kaikki ovat vain iloisia.



Hei mummo on yhtä aikaa haikea ja iloinen. En oikein tiedä, miksi se koskettaa niin paljon, mutta tästä tuli ehdottomasti yksi suosikkejani heti, kun Suvin levyä kuuntelin ensimmäisen kerran.



Tämän kanssa on hiukan sama tilanne kuin edellisenkin kanssa. En tiedä, minkä takia tästä tuli niin tärkeä, mutta pidän tästä aivan erityisesti.



Huolimatta siitä, mitä edellisistä kappaleista olen sanonut Varpunen jouluaamuna on varmasti kaunein suomenkielinen joululaulu. Siitä oli kuitenkin äärettömän vaikea löytää kaunista versiota. En jostain syystä pidä tästä Loirin laulamana erityisen paljoa, mutta mikään muukaan versio ei tuntunut hyvältä. Jos siis joku löytää tai tietää hyvän versioinnin tästä, kertokaa ihmeessä!



Tähän törmäsin vahingossa joitakin vuosia sitten. Aikakoneen versio on kuulemistani ehdottomasti paras. Minusta tämä tarvitsee kirkasta ja siistiä laulutyyliä.



Loiri ei ole ikinä kuulunut suosikkilaulajiini, mutta kukaan muu ei laula Tonttua yhtä hyvin. Tämä tulkinta on äärettömän kaunis, kiireetön ja jouluinen.


Tässä on tosiaan vain joitakin joululaulusuosikeitani. Muita ovat ehdottomasti ainakin Joulumaa ja Sylvian joululaulu sekä Joel Hallikaisen laulama Joulurauhaa.

Mitkä ovat teidän joululaulujanne?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti