maanantai 5. joulukuuta 2016

Luukku 5: Mainoksia, mainoksia!

Varmasti kaikki tietävät, miltä tuntuu, kun katsoo TV:stä hyvää sarjaa tai elokuvaa tai Youtubesta hauskaa videota ja yhtäkkiä eteen lävähtää mainoksia. Se on ärsyttävää, turhauttavaa ja kyllästyttävää. Silloin kun mainokset tulevat ihan varta vasten keskeyttämään jotakin, mitä olen tekemässä, ne eivät ole kivoja. Minä olen kuitenkin huomannut pitäväni mainoksista, jos niissä on jonkin tarina tai ne on muuten hyvin tehty. Hyvät mainokset ovat kuin elokuvatrailereita tai lyhytelokuvia. Ne saavat odottamaan jotakin uutta ja hienoa. Ne kertovat tarinan. Niillä on merkitystä.

Joka vuosi odotan Coca-Colan joulumainosta melko innolla. Niissä on aina taustalla jokin hauska tarina, ja ne ovat hyvin tehtyjä. Koska Coca-Colan joulumainos on aina erityisen hieno, tuli mieleeni, että varmasti joku muukin tekee hienoja joulumainoksia. Ja löytyihän niitä! Tähän keräsinkin teillee minun suosikkimainoksiani. En lähtenyt selvittämään, mitä mikäkin yritys tekee, joten en voinut arvioida niitä aiheeseen liittyvyyden tai vaikuttavuuden perusteella. Eikä se minua varsinaisesti kiinnostanutkaan.

Mainokset eivät ole missään erityisessä järjestyksessä. Valitsin tähän vain tämän vuoden mainoksia, vaikka muitakin hauskoja tuli vastaan. Coca-Colan joulumainos oli tänäkin vuonna ihan kiva, mutta nämä seuraavat veivät siitä voiton.




#BusterTheBoxer oli yksi ensimmäisiä joulumainoksia, joita näin tänä vuonna. En ole pitkään aikaan saanut nauraa näin paljoa. Eläimet ja Buster ovat hyvin animoituja, ja Busterin riemun voi tuntea.



Sandsburyn joulumainos oli superpirteä ja iloinen. Tähän oli varmasti nähty tajuttomuasti vaivaa. Animaatio oli hienoa ja koko video sai aikaan huolettoman olon.



"Don't forget Australia." Paras mainosrepliikki ikinä. Tähänkin oli nähty hirvittävästi vaivaa. Ja jos olen aivan rehellinen, tämä tuntui paljon enemmän lyhytelokuvalta kuin mainokselta. Ja pikku-Jake on todella suloinen niin kuin koko mainos.



Pienen punarinnan seikkailua kuvaava mainos oli kauniisti tehty ja koskettava. Harvemmin mainokset herättävät muita tunteita kuin iloa, mutta tämä mainos todella ihastutti.



Katsoin tätä mainosta aluksi hyvin epäileväisenä. En tajunnut, mikä ihme voisi olla sen idea, mutta loppuratkaisu oli niin huikea, että tätä ei vain voinut jättää jakamatta.



Suomalaiset mainokset eivät yleensä ole mitenkään erityisen kivoja. Niistä aika usein puuttuu jokin tärkeä tekijä tai sitten niihin tungetaan hintatietoja, joita emme tarvitse. Stockmannin mainos teki tähän todellisen poikkeuksen. Erittäin odottamaton ja suloinen rakkaustarina.



Jos sanoin Waitrosen mainoksen olevan koskettava, on Joulupadan mainos sitäkin enemmän. En ole ikinä ollut kovin suuri keräyksiinlahjoittelija (lähinnä, koska rahaa ei kovin usein ole ollut riittävästi), mutta Joulupadan mainos sai kyllä oman pienen sisäisen auttajani heräämään.



Mitä te pidätte mainoksista? Oletteko nähneet tänä jouluna tai aiemmin jotain kivoja?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti