sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Luukku 11: Jouluinen Disney-päivä

Moniko teistä rakastaa Disneytä? Minä ainakin! Olen kasvanut Disney klassikoita katsoen. Nykyäänkin Disney-elokuvia ja -sarjoja hyvin paljon ja luen sarjakuvia. Koska Disney on loistava asia ja joulu aivan yhtä hyvä, ajattelin, että jouluinen Disney-päivä voisi olla paras idea ikinä. En takaa päivän onnistumista, osittain koska en itse ole tätä kokeillut, mutta ainakin ajatuksella oli kiva leikkiä.

Tässä siis ohjeet jouluisen Disney-päivän toteuttamiseen. (Ja ihan tiedoksenne, Disney ei todellakaan ole sponsoroinut tai pyytänyt tällaisen postauksen kirjoittamista. Olisikin.)

Aamu ja aamupäivä

Joulun ja Disneyn nopea yhdistäminen voisi aiheuttaa odottamattomia reaktioita, joten suosittelen pehmeää laskua. Parasta tietenkin olisi, mikäli olisit ollut edellisenä iltana kaukonäköinen ja pukenut teemaan sopivaan yöasuun. Jos Mikki-korvia tai Aku Ankka -pyjamaa ei löydy (älkää surko, ei minullakaan ole), voi toki sellaiset vain itselleen kuvitella. Tai vaikka tehdä.

Aamu on joka tapauksessa hyvä aloittaa musiikilla. Disneyllä ei hirvittävästi ole joulumusiikkia, ainakaan erityisen hyvää sellaista. Ja koska pehmeä pudotus ehkä epäonnistuisi joulumusiikilla, kannattaa tyytyä elokuvamusiikkeihin. The Ultimate Disney Songs List tuskin pettää ketään. Ei myöskään ole todennäköistä, että se loppuisi kesken, sillä listassa on reilusti yli kaksisataa kappaletta. Soittolistan voi laittaa pyörimään heti vuoteesta nousemisen jälkeen ja sitä voi kuunnella koko aamutoimien ajan. Disney-tyyliin aamiaiseksi kannattaa syödä esimerkiksi pannukakkuja.

Jos olet sellainen ihminen, joka lukee aamiaista syödessään, Disney-päivänä kannattaa panostaa sarjakuviin. Minä olen itse Aku Ankan ystävä. Oikeastaan suosikeitani ovat ankkakolmoset (sekä Tupu, Hupu ja Lupu että Leenu, Liinu ja Tiinu), Mortti ja Vertti, Mikki Hiiri ja Minni Hiiri. Useimmissa joulutarinoissa tuntuvat Aku tai Roope olevan pääosassa, mahdollisesti sen takia, että heidät on helppo esittää ensin joulunvastaisina tai muuten ongelmissa. Kirjoittajan on sitten helppo ja hauska vääntää kasaan kasvutarina. Minun joulutarinasuosikkini on se, jossa Mikki jää varattomaksi ja kodittomaksi, mutta palaa lopulta Joulupukin tapaamisen jälkeen kotiin. Se ilmestyi Aku Ankan Extrassa joskus vuosia sitten.

Minulla on yleensä aina joulun aikaan joulusarjiksia lainattuna kirjastossa (ellen itse osta).

Joulusarjakuvia ei ehkä aina ole käden ulottuvilla. Disney-päivään tietenkin kannattaa varautua niin, että niitä on, mutta toisaalta, jos tällaisen teemapäivän haluaakin spontaanisti viettää, ei sarjakuvia tarvi hakea kovin kaukaa, akuankka.fi nimittäin julkaisee vuosittain ilmaiseksi luettavan joulukalenterin Lataamossa. Lataamo on kiva ja helppo tapa saada joka joulukuun päivä uusi sarjakuva luettavaksi. Siellä kuuluu jokaiseen luukkuun myös oma arvontansa.



Aamupalan aikana lukemisen sijaan voi toki käpertyä sohvan nurkkaan sarjakuvien kanssa myös aamutoimien jälkeen. Kannattaa laittaa jalkaan lämpimät sukat ja hörppiä vaikka kaakaota (Disney-mukista, jos mahdollista).

Aamupäivän aikana kannattaa toki piipahtaa myös ulkona, varsinkin jos on kiva ilma. Jos ulos ei lähde yksin, voi kuljeskelun aikana pelata Disney-peliä. Voitte vaikka kokeilla, kuka osaa nimetä eniten Disney-prinsessoja tai -eläimiä. Yksin mennessään voi vaikka laittaa Disney-soittolistan soimaan ja koettaa arvata jo ensimmäisistä sävelistä, mistä kappaleesta on kyse. Ulkona on hyvä kerätä myös ruokahalua lounasta varten. Esimerkiksi pizza voi olla hyvä ajatus lounaaksi. Eihän se ehkä terveellistä ole, mutta taatusti hyvää. Muita hauskoja Disney-reseptejä löytyy täältä. Reseptejä kannattaa selata myös jälkiruokaa, päivällistä, välipaloja, leffaherkkuja ja iltapalaa ajatellen.


Iltapäivä

Lounaan jälkeen voi sukeltaa Internetin ihmeelliseen maailmaan. Hauskimpia Disney-aiheisia sivustoja ovat varmasti Oh My Disney ja Suomen Disneyn kotisivut. Oh My Disney on täynnä hauskoja tietoartikkeleita, testejä ja tietovisoja. Niitä on hauska pelata vaikka kavereiden kanssa. Suomen Disney-sivustolta taas löytyy ainakin paljon pelejä. Osa on selkeästi tarkoitettu lapsille, mutta osa vaatii aika paljon ajatustyötä. Parhaat vain pitää oppia löytämään. Disney-aiheisten joululahjojenkin shoppailu voi olla hauskaa. Olen todennut, että edes netissä ei tarvitse ostaa mitään, jotta "ikkunaostosten" teko olisi hauskaa. Netissä voi toki myös surffailla vaikka Disneylandin kotisivuille ja haaveilla Pariisin retkestä. Minä en tosin edes uskalla lähteä siihen leikkiin, koska matkakuume on muutenkin kova.



Iltapäivän aikana on hyvä virittäytyä tulevaa leffailtaa varten. Se onnistunee parhaiten, jos syö Disney-teemaisen päivällisen. Siihen voi hakea vauhtia vaikka Oh My Disneyn ruokavisoista. Tunnistatko kaikki 20 ruokakohtausta? Leffailtaa varten voi laatia myös Disney-leffa Checklistin tai Bingo-pelin. Niihin voi laittaa esimerkiksi sellaisia kohtia, kuin easter egg (elokuvaan sisällytetty viittaus toiseen elokuvaan), joku seurueesta alkaa itkeä, päähenkilö purskahtaa lauluun kesken kohtauksen, sivuhenkilö laulaa...

Jos Disney-musiikki on tuttua ja sisältäsi löytyy kilpailuhenkeä, Youtube on pullollaan videoita, joissa soitetaan Disney-kappaleista kymmenen ensimmäistä sekuntia, joiden aikana kappale pitäisi tunnistaa. On helppo kilpailla sekä itseään että kavereita vastaan. Kaupoista löytyy myös jonkin verran Disney-lautapelejä ja -palapelejä, joita voi teemapäivänä pelailla. Onko joku joskus pelannut Disney Trivial Pursuitia? Minä tahtoisin joskus päästä siihen käsiksi.


Ilta

Disneyn elokuvat kestävät yleensä tunnista kahteen, joten iltaan voi mahduttaa aika montakin elokuvaa, varsinkin jos koettaa pitää ne jouluisina, sillä niillä on taipumusta olla melko lyhyitä. Leffojen valitseminen saattaa kuitenkin olla hieman hankalaa. Hyviä elokuvia on niin paljon! Mikäli kuitenkin haluaa pitää päivän jouluisena, kannattaa valita jouluelokuvia.

Oh My Disney on tehnyt oman maraton-listansa juhlapyhiä varten, mutta minulla on muutama muukin ehdotus. Disneyn uudempi Saiturin joulu on melko erikoinen, mutta silti hyvä elokuva, minkä hyvin voi lisätä omaan listaansa. Myös Joulupukin (The Santa Clause) jatko-osat ovat katsomisen arvoisia. Joulupukkia katsoessa kannattaa ehdottomasti pitää kaakaota käden ulottuvilla. Ja jos pitää lyhytelokuvista, esimerkiksi Mikki Hiiri – Olipa kerran joulu sekä Mikki Hiiri – joulu Ankkalinnassa ovat hyviä vaihtoehtoja. Tähän kohtaan on sanottava, että englanninkieliset nimet näille ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan kekseliäitä: Mickey Mouse – Once Upon a Christmas ja Mickey Mouse – Twice Upon a Christmas.

Leffaeväsideoita voi myös etsiä aiemmin linkitetyltä reseptisivulta. Minttupiparit ja sininen popcorn ainakin kuulostavat hauskoilta.



Tykkäättekö te teemapäivistä? Tulisiko Disney-päivä toteutettua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti