maanantai 12. joulukuuta 2016

Luukku 12: Olipa kerran joulumarkkinat

Joulumarkkinat Vanhalla Suurtorilla

Turussa on joka vuosi joulumarkkinat Vanhalla Suurtorilla kolmena tai neljänä viikonloppuna ensimmäisestä adventista lähtien. Markkinoilla on pysyviä ja vaihtuvia myyjiä, Joulupukki ja tonttuja, esityksiä ja muuta toimintaa. Monissa kojuissa myydään joko käsitöitä tai ruokaa, sikäli aivan tyypilliset markkinat siis. Tykkään katsella käsitöitä ja maistella ruokia, mutta olen hieman huono pysähtymään kojujen eteen, koska useimmiten tiedän, etten aio ostaa mitään. Olen nimittäin melko tarkka rahoistani tuollaisissa paikoissa. Sunnuntaina kuitenkin päädyin ostamaan uuden voiveitsen, sillä siinä oli pöllökuvio, enkä voinut vastustaa sitä.

Vanhan suurtorin markkinoilla on aina todella mukava tunnelma. Vähän kaipasin lunta, sillä se tekee olosta entistä jouluisemman. Pakkasta kuitenkin oli kymmenisen astetta. Markkinat ovat yleensä hyvin vilkkaat, ja ihmisiä kulkee ihan tungokseksi asti. Markkinoilta ottamissani kuvissa ihmisiä on oikeasti melko vähän verrattuna siihen, mitä esimerkiksi viime viikonloppuna oli. Eilen kuitenkin hilpaisin markkinoille ihan tarkoituksella jo heti niiden avaamisen jälkeen, jotta pääsi paremmin kojujakin katselemaan.

Kransseja ja puisia joulukuusia. Ihan en ymmärtänyt, miksi osassa kuusista oli toinen reuna tasainen ja viisto...

Nämä säärystinsukkakyhäelmät (sukkaosa siis säärystimessä kiinni napeilla) ovat supersuloisia, mutta valitettavasti niillä on hintaa useampi kymmenen euroa. Kuitenkin varsinkin nuo sinivalkoiset ovat ihanat!

Brinkkalan talon edustalla on kojuja, Joulupukin lepopaikka (ei näy kuvassa) ja markkinoiden Info-piste. Sisäpihalla on pikkuliikkeitä ja lisää kojuja, joita yleensä pyörittävät peruskoululuokat ja harrasteseurat.

Tässä kojussa myytiin herkullisia karkkeja, joita sai maistella. Inkivääri ei iske, mutta esimerkiksi Cola on ihanan makuista. Harmi, että olin edelleenkin liian nuuka ostamaan niitä.

Joulumarkkinoiden lisäksi Turussa on joulutori joka päivä joulunavauksesta alkaen. Joulunavaus on aina ensimmäistä adventtia edeltävänä lauantaina. Tänä vuonna sekä Tuomiokirkolla että kävelykadulla oli ihmisiä aivan tolkuttomasti. Suunnitelmissani oli alun perin jäädä katsomaan avausta, mutta jälkeenpäin olin hyvin tyytyväinen, että en jäänyt. Esimerkiksi Turun kaupungin Instagramista voi käydä katsomassa, minkä verran ihmisiä oikeasti oli liikkeellä.

Joulutori on hyvin samankaltainen markkinoiden kanssa, mutta ne tosiaan toimivat minun käsitykseni mukaan torilla joka päivä. Aiempina vuosina olen nähnyt niistä rakennetun pienen kylän, mutta tänä vuonna ne on koottu kolmeen rivistöön. Kuvia torilta ei ole juurikaan, koska kojut olivat pääosin vielä kiinni minun keskustassa ollessani, eivätkä kuvat olisi olleet kovin kivoja. Muutenkin pidän tätä hieman epäonnistuneena pohjapiirroksena joulutorille. Oli paljon hauskempaa, kun kojut olivat ympyrässä niin, että keskellä oli osa kojuista ja reunoilla loput. Koppien välissä talsiminen oli erittäin tunnelmallista ja mukavaa.

Yksi niitä harvoja kojuja, joka oli avattu jo puoli kahdentoista aikaan sunnuntaina aamupäivällä.

Täälläkin joulupukki pysähtyy.

Oletteko te käyneet jossakin joulumarkkinoilla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti