maanantai 10. joulukuuta 2018

Joulukuun kymmenes päivä: 10 x joulu



Jouluun on enää kaksi viikkoa! Sen kunniaksi tänään...

10 x joulu

1. Joulupuuperinne on alkujaan kotoisin Saksasta.

2. Sauna on joulua vanhempi suomalainen perinne. Joulu ei ole ollut Suomessa vielä edes tuhatta vuotta, sillä se on tullut tänne kristinuskon mukana, mutta saunoja on ollut muodossa tai toisessa jo useita tuhansia vuosia.

3. Joulupukin poroilla on perinteisesti kaikessa taiteessa ollut sarvet, mikä tarkoittaa sitä, että niiden on oltava naispuolisia, koska uroshirvillä ei ole talvisin sarvia.

4. Joulupukin nutusta tuli punainen vuonna 1885 Amerikassa julkaistuissa Louis Prangin joulukorteissa, mutta punainen väri vakiintui Joulupukin asuun vasta Coca-Colan 1930-luvun mainosten myötä.

5. Joulupukin esikuva on Pyhä Nikolaos, joka asui Myran kaupungissa nykyisen Turkin alueella neljännellä vuosisadalla. Hän antoi paljon lahjoja ja teki sen huomaamattomasti.

6. Suomen joulurauha julistetaan Turussa. Se näytetään perinteisesti televisiossa ja se on joulunajan katsotuin ohjelma.

7. Karkkitangot ovat peräisin vuodelta 1670, jolloin Kölnin tuomiokirkon kuoronjohtaja valmisti niitä lasten imettäväksi. Näin lapset pysyivät vaiti!

8. Suomessakin tunnettu kappale Kulkuset (eli Jingle Bells) oli alun perin tarkoitettu soitettavaksi kiitospäivänä.

9. Jouluaattona viettävät nimipäiviään Aatami ja Eeva.

10. Irving Berlinin White Christmas -kappaleen on arvioitu olevan maailman myydyin joululaulu.


Mikä fakta oli kiinnostavin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti