perjantai 21. joulukuuta 2018

Joulukuun kahdeskymmenesensimmäinen päivä: 5+1 tapaa välttää joulustressiJoulun lähestyessä, ainakin minulla nousee juhlastressi aika korkealle. Pitää siivota, ostaa lahjoja, tehdä lahjoja, touhuta, siivota vähän lisää, leipoa ja yrittää siinä sivussa elää ihan tavallistakin elämää eli esimerkiksi syödä, nukkua ja urheilla. Tämä postaus olisi oikeasti pitänyt kirjoittaa ehkä jo joulukuun alussa, mutta vasta nyt minulla on aiheeseen jotain annettavaa. Postaus käsittelee tapoja, joilla joulun aiheuttamaa stressiä voisi laannuttaa tai joilla sen voisi jopa työntää kokonaan pois mielestä. Minä en luultavasti voi koskaan olla täysin stressaamatta, mutta toivottavasti näistä on hyötyä vaikka ensi jouluna. Ja toivottavasti näistä hyötyy joku muukin.


5+1 tapaa välttää joulustressi

1. Aloita ajoissa.
Jos jossain tulee vastaan sopiva joululahja jo kesällä, osta se. Jos saat hyvän idean itsetehtyyn joululahjaan lokakuussa, toteuta se. Jos voit aloittaa siivoamisen marraskuussa, aloita. Ja jos jotakin ruokia voi laittaa etukäteen ja esimerkiksi pakastaa, valmista ne etukäteen.

2. Suunnittele.
Silloin kun on kiire, mikään ei ole yhtä kamalaa, kuin kuluttaa useita minuutteja tuijottamassa lattialla seisovaa imuria, koska ei osaa päättää imuroiko vai pyyhkiikö pölyt ensin. Jos sinulla on lista, joka kertoo sinulle, mitä ja milloin teet, olet jo puolet lähempänä voittoa.

3. Vähemmän on enemmän.
Älä liioittele. Jos et suunnittele istuvasi joulua kaapissa, niiden siivoamisesta ei kannata ottaa ylimääräistä stressiä. Joulupöytään ei myöskään tarvitse leipoa seitsemää eri sorttia pipareita tai kolmea kakkua. Kyllä niitä voi muulloinkin syödä.

4. Keskity asioihin, joilla on sinulle merkitystä.
Mieti, mikä on sinulle tärkeää. Jos haluat, että joka paikka hohtaa puhtautta, siivoa tarkasti ja jätä askareet muut vähän vähemmälle huomiolle. Jos haluat panna pöydän erityisen koreaksi, voit luistaa siivoamisesta vähän, eikä kukaan katso sinua vinosti (ainakaan toivottavasti). Ja jos taas haluat, että jouluna on siistiä ja pöydässä on herkkuja, tee ne kaikkein tärkeimmät asiat. Siivoa kaapit ja ehkä pese lattiat vasta joulun jälkeen. Kyllä sotku odottaa.

5. Pidä välillä hauskaa
Älä jumiudu vain askareisiin. Mene elokuviin, käy kävelyllä, katso lempisarjaasi, lue kirjaa, lähde kahville kaverin kanssa... Vaihtoehtoja on lukemattomia. Vaikka tehtävää on paljon, ei kannata unohtaa oman ajan tärkeyttä.

+1. Jos joulustressi silti uhkaa kasvaa hallitsemattomaksi, varaa äkkilähtö jonnekin kauas kodin arjesta, jotta jouluvalmisteluja ei oikeastaan tarvitse tehdä. Ja matka on myös hyvä joululahja sinulta sinulle itsellesi.


Miten sinä vältät joulustressin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti