tiistai 18. joulukuuta 2018

Joulukuun kahdeksastoista päivä: Piparkakkutaikina




Joulun lähestyessä meillä aletaan aina miettiä leipomista. Niin tänäkin vuonna. Ja piparkakut ovat ehdottomasti listalla, aina. Tänään nuorin serkkuni tulee meille leipomaan pipareita, niin kuin muutamana aiempanakin vuonna. Nyt hän on jo kouluikäinen, joten vauhti on edellisistä vuosista ehkä jo vähän hidastunut (tuskinpa kuitenkaan.) Tästä saatte mahdollisesti kuulla keskiviikkona lisää.

Äidillä on iso 1970-luvulta peräisin oleva Irma Sarjeen Hyvää ruokaa -kirja, jonka ohjeilla suurin osa meidän leipomuksistamme kotona tehdään. Myös piparkakut on tehty jo vuosia sen reseptiä noudattaen. Tänä vuonna aiomme tosin laajentaa hieman repertuaariamme ja teemme myös kaksivärisiä pipareita, mutta niiden taikinaohje on eri kirjasta. Itse tykkään käyttää keittokirjoja melkein enemmän kuin nettiä, vaikka useimmiten tuleekin etsittyä verkosta sopiva ohje. Hauskempaa kuitenkin on selata keittokirjoja ja metsästää sopivan kiinnostavia reseptejä kokeiltavaksi. Tässä siis Hyvää ruokaa -kirjan ohje piparkakkuihin (Taikinasta tulee yksi piparkakkutalo tai ilmeisesti noin 100 piparkakkua.):


Piparkakkutaikina

100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1½ dl siirappia
1 muna
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta (Tämä ei ole alkuperäisessä ohjeessa, emmekä sitä itsekään aina laita, mutta antaa hauskan lisämaun.)
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl ruokasoodaa
300 g vehnäjauhoja

Margariini tai voi ja sokeri vaivataan sekaisin, ruokasooda sekoitetaan jauhoihin. Aineet yhdistetään ohjeessa luetellussa järjestyksessä. Jos piparkakuista halutaan hyvin tummia, voidaan kaakaojauhetta käyttää runsaamminkin kuin mitä ohjeessa on mainittu. Taikina leivotaan mieluummin vasta seuraavana päivänä, jolloin jauhot ovat ennättäneet turvota ja mausteiden maku tasaantua.

Ohjeessa ei sanota mitään siitä, missä taikina pitää säilyttää (viileässä) tai siitä, pitääkö jauhoja laittaa esimerkiksi ennen säilöön laittamista (meillä laitetaan), sillä maun tasaantumisen jälkeen hypätään suoraan leipomisvaiheeseen ja taikinan kaulitsemiseen (kirja puhuu kaaviloimisesta, käyttääkö joku tällaista sanaa?)

Ajattelitko kokeilla tänä vuonna jotakin uutta reseptiä joulupöytään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti