maanantai 6. elokuuta 2018

15 faktaa maailmalta

Rakastan nippelitietoa. Mitä oudompia faktoja, sen parempi. Siispä olen kerännyt ihan teitä lukijoita varten muutamia hauskoja tiedonjyväsiä.



1. Liikeri on maailman suurin kissaeläin. Se on urosleijonan ja naarastiikerin jälkeläinen. Liikereitä syntyy vain tarhaoloissa osin siksi, että tiikerit ja leijonat elävät eri alueilla. Liikerin vastakohta on tiikoni (tai teijona), joka siis on urostiikerin ja naarasleijonan jälkeläinen.

2. Avaruudessa on hiljaista. Siellä ei ole ilmakehää, eikä näin mitään, mikä välittäisi ääntä.

3. Maria-Teresa de Filippiksestä tuli ensimmäinen naispuolinen F1-kuski vuonna 1958. Ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa pisteille päässyt naiskuski (0,5 pistettä) oli Lella Lombardi. Hän sijoittui kuudenneksi vuoden 1975 Espanjan GP:sssä, joka lyhentyi onnettomuuden takia vain 29 kierroksen mittaiseksi.

4. Ruotsalaisen talouslehden Affärsvärldenin (tieto vuodelta 2013) mukaan maailman myydyin kirja on Miguel de Cervantesin kirjoittama Don Quijote, jota oli myyty noin 500 miljoonaa kappaletta. Eri lähteet kuitenkin antavat eri tuloksia. Esimerkiksi MSN.comin (huikean luotettava lähde) listauksesta vanhemmat kirjat, kuten juuri Don Quijote puuttuvat kokonaan, koska niiden myynnin todellista määrää on vaikea todistaa.

5. Kapybarat eli vesisiat ovat maailman suurimpia jyrsijöitä. Kapybarat ovat hyvin sosiaalisia eläimiä, ja ne elävät useimmiten laumoissa. Kapybarat saattavat viihtyä hyvin myös muiden eläinten kanssa.

6. Etelämanner on ainoa maanosa, jossa ei voi törmätä McDonalds'iin.

7. Televisio keksittiin vain kaksi vuotta viipaloidun leivän keksimisen jälkeen.

8. Tämän vuoden kesäkuussa tehtiin uusi maailmanennätys Rubikin kuution ratkaisemisessa. Värit saatiin oikeille paikoilleen 4,22 sekunnissa. Vertailun vuoksi voidaan kertoa, että Rubikin kuution keksijältä Erno Rubikilta meni kuukausi pulmapelin ratkaisemiseen.

9.Alice Walton on maailman rikkain nainen. Hänen nettovarallisuutensa on noin 46 miljardia dollaria.

10. Vuoden 2016 verotietojen mukaan Suomen kovatuloisin urheilija oli Jesse Joensuu (tienasi 358 679 euroa). Tässä ei kuitenkaan huomioida niitä urheilijoita, jotka eivät maksa verojaan Suomeen. Poissa laskuista ovat siis esimerkiksi useat miljoonapalkkoja nostavat NHL-tähdet sekä formulakuskit.

11. Kaikkien aikojen lyhimpänä sotana pidetään Englannin ja Sansibarin sotaa. Se 27. elokuuta vuonna 1896. Se kesti vain 38 minuuttia.

12. Kirjainlyhennettä O.M.G (Oh! My God!) käytettiin tiettävästi ensimmäisen kerran jo vuonna 1917 kirjeessä, jonka vastaanotti Winston Churchill.

13. Juutalaiselle tiedemiehelle Albert Einsteinille tarjottiin vuonna 1952 Israelin presidenttiyttä, mutta tämä kieltäytyi kunniasta, koska ei uskonut olevansa sopiva kandidaatti.

14. Maata kiertävä Kuu on aurinkokuntamme viidenneksi suurin kuu, ja sen läpimitta on 3476 kilometriä. Linnunradan suurin kuu on Jupiteria kiertävä Ganymedes, jonka läpimitta on peräti 5262 kilometriä.

15. Elävällä fossiililla tarkoitetaan sellaista lajia, joka on säilynyt lähes muuttumattomana aina esihistoriallisista ajoista lähtien. Niitä voi siis tavata sekä elävinä olentoina että fossiileina. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi siilit, kilpikonnat ja kiinanpunapuut.


Mikä oli sinun lempifaktasi?

4 kommenttia: